Facebook er dagligliv

Da jeg i 2007 hoppede på Facebook-vognen var det modstræbende, og kun fordi en god ven fra Nigeria havde uploadet sine bryllupsbilleder til den sociale tjeneste. Han opfordrede mig til at oprette en profil, så jeg kunne se billederne. Jeg tænkte ikke, at Facebook var noget særligt, men til min store overraskelse kunne jeg se, at flere af hans venner var gamle klassekammerater fra min tid på en amerikansk skole i Nigeria. Det var mennesker, jeg aldrig troede jeg ville se igen. Og nu var de pludselig der lige foran mig!

Da jeg skulle begrunde overfor min kone, hvorfor jeg nu skulle til at bruge tid på den slags, så var argumentet, at Facebook var en god måde at holde lidt kontakt med gamle venner på fjerne kontinenter. Så de første mange status-updates var på engelsk, og jeg opsøgte de internationale venner jeg kunne støve op. Men i løbet af 2008 kom danskerne for alvor med på Facebook. Snart dukkede gamle efterskole-, gymnasie- og handelshøjskolekammerater op på “Fjæs-bogen”. Nære venner og gode bekendtskaber fra Århus, Vejle og København blev også en del af netværket og det strømmede ind med dagligdagens up-dates.

Det begyndte at give mindre og mindre mening at skrive updates på engelsk, for de sjove momenter, som man ønsker at dele er jo især de nære oplevelser. Fødselsdage, fester, gensynet eller det pudsige på arbejdspladsen. Glæden ved at dele det umiddelbare og få umiddelbar respons blev meningen med “livet” på Facebook. Nogle mener, at de sociale medier underminerer de virkelige fysiske relationer, men jeg opdagede, at on-line livet var med til at give ny dybde til samtaler i det virkelige liv. Nu skal man ikke starte forfra med at sige: “Nå, hvad går du så og laver?” når man mødes men en fra vennekredsen. Nu kan man hoppe direkte til: “Jeg så de flotte billeder fra Thailand, var det en god tur?”.

Dermed er Facebook blevet det for mig, som Mark Zuckerberg, tjenestens grundlægger, egentlig havde tænkt, nemlig et redskab til styrkelse af hverdagens relationer – og ikke blot en luftig adressebog som bruges til afsendelse af julehilsener til fjerne bekendtskaber.